Eindeloze mogelijkheden voor
urenlang plezier

Bekijk Video

Samenwerken en communicatie

21e eeuwse vaardigheden, of 21st century skills, zijn competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Door te spelen met YOPPLES worden bij kinderen acht van de elf 21e eeuwse vaardigheden ontwikkeld. In een blogreeks van vier blogs geven we aandacht aan deze acht vaardigheden door het belang hiervan uit te leggen, alsmede de manier waarop YOPPLES de ontwikkeling hiervan stimuleert. In dit eerste blog beschrijven we de stimulans voor samenwerken en communicatie.

Eerder schreven we al over de 21e eeuwse vaardigheden in het onderwijs. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je door naar onze blogpost ‘21e eeuwse vaardigheden’.

Samen staan we sterker

Binnen de elf vaardigheden van het model van SLO wordt onder andere het belang van samenwerken benadrukt. Deze vaardigheid staat voor het kunnen functioneren binnen een groep, het ontwikkelen van een positieve houding ten aanzien van andere ideeën en het kunnen vragen en ontvangen van hulp. Daarnaast heeft de vaardigheid ‘samenwerken’ ook alles te maken met de ontwikkeling van respect voor culturele verschillen en achtergronden.

Volgens de achterliggende gedachte achter het model zullen kinderen in het basisonderwijs op een bepaalde manier binnen hun educatie in gestimuleerd moeten worden om deze vaardigheid te ontwikkelen. Ga maar eens bij jezelf na; wat is er in een klaslokaal te vinden dat het samenwerken van kinderen stimuleert? Al gauw zullen de antwoorden zich opstapelen. Kinderen zitten bijvoorbeeld structureel in groepen, er is een speelhoek aanwezig, ze krijgen groepsprojecten, bij het gymen wordt er in teams gespeeld etc.
Het idee hierachter is dat kinderen samenwerken om informatie te achterhalen en samen op zoek gaan naar de best mogelijke oplossingen voor een probleem.

Bij de ontwikkeling van YOPPLES is dit een van de belangrijkste vaardigheden die wij trachtten te stimuleren. We streefden naar een product waarbij onbewust veel vaardigheden kwamen kijken wanneer kinderen de koppen bij elkaar zouden steken om samen een bouwwerk te creëren. De meeste vaardigheden die ons product stimuleert komen overeen met de elf vaardigheden zoals beschreven in het model van SLO. Onze missie is geslaagd!

Sociaal contact is de sleutel

De vaardigheid ‘communiceren’ geeft SLO invulling als ‘het effectief en efficiënt overbrengen én ontvangen van een boodschap’.
Zoals de beschrijvingen doen denken gaat de ontwikkeling van samenwerken en communiceren meestal hand in hand. Zonder communicatie wordt het gezamenlijk realiseren van een doel immers behoorlijk lastig. Wanneer kinderen samen werken aan een opdracht of samen spelen is de (manier van) communicatie de sleutel tot het behalen van het gestelde doel.

Conclusie

Met de komst van de 21e eeuwse vaardigheden ging men doelgericht op zoek naar nieuwe leermethoden die kinderen klaarstomen voor de maatschappij van ‘de toekomst’. YOPPLES ging ook op zoek. Op zoek naar een manier waarop leerlingen probleemoplossend samen moeten werken en zo de benodigde vaardigheden zouden ontwikkelen. Spelen met de YOPPLES ondersteunt o.a. de ontwikkeling van het leren samenwerken en het communiceren met de ander. Zo zijn er zelfs opdrachten in de YOPPLES-lesstof die uitsluitend door samenwerking te maken zijn.

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Yopples

Zoeken

Review:
 • Review Blauwe Aventurijn, Utrecht

  Onderstaande review van de Blauwe Aventurijn uit Utrecht zijn we super blij mee! Beste Yopples, Sinds een jaar gebruiken wij Yopples in onze groepen: vanaf groep 1 tm 8. Graag deel ik enkele ervaringen van leerkrachten met jullie.

  Lees meer

 • OBS Oog in Al, Montessori

  Onderstaande feedback kregen wij vanuit het Montessori onderwijs in Utrecht. Als school Montessori geaccrediteerde school voor primair onderwijs vinden we het belangrijk om kinderen zelfstandig aan de slag te kunnen laten gaan met materiaal voor ruimtelijke ontwikkeling. Wanneer er ook nog samengewerkt kan worden is dat een sterk pluspunt. Het materiaal van Yopples blijkt daarvoor een goed hulpmiddel.

  Lees meer

 • Marstyle

  'We hebben de YOPPLES nu 2 weken in huis en mijn kinderen spelen er nog altijd veel mee en combineren het ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels… Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen'.

  Lees meer

 • mamaliefde.nl

  Vlakkies is ontzettend veelzijdig speelgoed waarbij de fantasie van je kinderen de grens is. Perfect geschikt als constructief speelgoed, maar ook om te ontdekken en rollenspel mee te spelen. Oftewel het perfecte open-end play waarbij het kind zijn eigen spel kan bedenken en waar ik groot voorstander van ben.

  Lees meer

 • Buitenschoolse opvang Kids Aktief Amsterdam

  Ik mocht een probeerpakket YOPPLES ontvangen voor de BSO’s. Na de doos te hebben uitgepakt stond er binnen mum van tijd een soort zelfgebouwd IKEA kastje van allerlei kleuren met aparte vakjes om spullen in op te bergen. Ik was zelf verbaasd over de kwaliteit van het gebouwde, stevig en solide.

  Lees meer

 • Basisschool De Twee Wieken

  Sinds een half jaar gebruik ik de YOPPLES ion mijn kleutergroep. De kinderen reageerden vanaf het eerste begin enthousiast op de mooie, stevige, kleurige platen. Na een korte instructie over het verbinden konden mijn leerlingen er meteen mee aan de slag. Er ontstonden al snel prachtige bouwwerken, van torens en tunnels tot dierenhokken en hinkelbanen, er zijn zoveel mogelijkheden...

  Lees meer

Wil jij meer weten over Yopples in het basisonderwijs?

Download dan nu de brochure, en lees alles over Yopples in het basisonderwijs!
download brochure