Eindeloze mogelijkheden voor
urenlang plezier

Bekijk Video

Sociale- en culturele vaardigheden

Er zijn, volgens het model over 21e eeuwse vaardigheden elf competenties die leerlingen moeten ontwikkelen voor de toekomst. Welke deze elf vaardigheden zijn kun je lezen in een eerder blogpost die wij hieromtrent schreven. YOPPLES stimuleert de ontwikkeling van acht van de elf vaardigheden. Omdat dit je waarschijnlijk nog niet zoveel zegt, besloten we een blogreeks over deze acht vaardigheden te schrijven. In deze reeks maak je kennis met de acht verschillende vaardigheden, leer je het belang van de stimulans hiervan en de manier waarop YOPPLES deze vaardigheden stimuleert. In de aftrap van de blogreeks lieten we je kennis maken met de competenties ‘samenwerken’ en ‘communicatie’, twee vaardigheden die veelal hand in hand gaan. Dit keer komen de sociale- en culturele vaardigheden aan bod

Van sociaal naar creatief en andersom

Om dieper in te gaan op deze twee vaardigheden bestudeerden we de ideeën die Kennisnet overbracht. Een interview met Nural Örücü, coördinator interculturele mediaopvoeding en mediawijsheid, somde het belang wat ons betreft goed op.
‘Nederland is heel multicultureel, maar door de toenemende digitalisering van de maatschappij komen we ook dichter bij buitenlandse culturen. Dat biedt veel mogelijkheden tot samenwerken en bedrijven doen dat ook veel door hun producenten en diensten internationaal aan te bieden. Om een baan te krijgen bij die bedrijven, heb je een set vaardigheden nodig: constructief communiceren, sociaal en cultureel inlevingsvermogen en het vermogen om het bredere perspectief te kunnen zien. Die vaardigheden heb je ook nodig voor communicatie met verschillende culturen in onze eigen omgeving.’

Örücü benadert hiermee het belang van de ontwikkeling van de sociaal- en culturele vaardigheden op een niveau waar we waarschijnlijk niet in eerste instantie over na zullen denken. En juist dat maakt deze quote ijzersterk om de waarde van sociaal- en culturele vaardigheden uit te leggen.
Ook zagen we met deze quote een link naar een van de wensen achter YOPPLES. Vanuit de geschiedenis van Stef, creatief brein en oprichter achter YOPPLES, is het om kunnen gaan met verschillende culturen een belangrijk aspect. ‘Ik verhuisde naar Afrika toen ik 7 jaar oud was. Ik had geen vriendjes en geen speelgoed. Het gebrek aan speelgoed maakte mij creatief en sociaal’.

Stef leerde hierdoor al op jonge leeftijd om, middels speelgoed (of eigenlijk een gebrek hieraan), contact te maken met compleet vreemde kinderen en samen op creatieve wijze op zoek te gaan naar oplossingen om te spelen. Daarnaast leerde hij van de verschillende culturen in de wereld en hoe hiermee om te gaan. Hij ontwikkelde langzamerhand een passie voor het samenbrengen van mensen en culturen.

Dit bracht hij terug in de YOPPLES. Het samenspelen met YOPPLES zorgt ervoor dat kinderen met elkaar leren communiceren, samenwerken en zodoende elkaar leren accepteren. ‘Door samen te spelen met kinderen van andere achtergronden, sociale klassen of ‘niveau’s’ zullen kinderen leren dat iedereen gelijk is. Dit is wat ons betreft het mooiste van YOPPLES. Door kinderen samen te laten spelen hopen wij de wereld een klein beetje mooier te maken’.

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Yopples

Zoeken

Review:
 • Review Blauwe Aventurijn, Utrecht

  Onderstaande review van de Blauwe Aventurijn uit Utrecht zijn we super blij mee! Beste Yopples, Sinds een jaar gebruiken wij Yopples in onze groepen: vanaf groep 1 tm 8. Graag deel ik enkele ervaringen van leerkrachten met jullie.

  Lees meer

 • OBS Oog in Al, Montessori

  Onderstaande feedback kregen wij vanuit het Montessori onderwijs in Utrecht. Als school Montessori geaccrediteerde school voor primair onderwijs vinden we het belangrijk om kinderen zelfstandig aan de slag te kunnen laten gaan met materiaal voor ruimtelijke ontwikkeling. Wanneer er ook nog samengewerkt kan worden is dat een sterk pluspunt. Het materiaal van Yopples blijkt daarvoor een goed hulpmiddel.

  Lees meer

 • Marstyle

  'We hebben de YOPPLES nu 2 weken in huis en mijn kinderen spelen er nog altijd veel mee en combineren het ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels… Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen'.

  Lees meer

 • mamaliefde.nl

  Vlakkies is ontzettend veelzijdig speelgoed waarbij de fantasie van je kinderen de grens is. Perfect geschikt als constructief speelgoed, maar ook om te ontdekken en rollenspel mee te spelen. Oftewel het perfecte open-end play waarbij het kind zijn eigen spel kan bedenken en waar ik groot voorstander van ben.

  Lees meer

 • Buitenschoolse opvang Kids Aktief Amsterdam

  Ik mocht een probeerpakket YOPPLES ontvangen voor de BSO’s. Na de doos te hebben uitgepakt stond er binnen mum van tijd een soort zelfgebouwd IKEA kastje van allerlei kleuren met aparte vakjes om spullen in op te bergen. Ik was zelf verbaasd over de kwaliteit van het gebouwde, stevig en solide.

  Lees meer

 • Basisschool De Twee Wieken

  Sinds een half jaar gebruik ik de YOPPLES ion mijn kleutergroep. De kinderen reageerden vanaf het eerste begin enthousiast op de mooie, stevige, kleurige platen. Na een korte instructie over het verbinden konden mijn leerlingen er meteen mee aan de slag. Er ontstonden al snel prachtige bouwwerken, van torens en tunnels tot dierenhokken en hinkelbanen, er zijn zoveel mogelijkheden...

  Lees meer

Wil jij meer weten over Yopples in het basisonderwijs?

Download dan nu de brochure, en lees alles over Yopples in het basisonderwijs!
download brochure