Sociale- en culturele vaardigheden
Er zijn, volgens het model over 21e eeuwse vaardigheden elf competenties die leerlingen moeten ontwikkelen voor de toekomst. Welke deze elf vaardigheden zijn kun je lezen in een eerder blogpost die wij hieromtrent schreven. YOPPLES stimuleert de ontwikkeling van acht van de elf vaardigheden. Omdat dit je waarschijnlijk nog niet zoveel zegt, besloten we een blogreeks over deze acht vaardigheden te schrijven. In deze reeks maak je kennis met de acht verschillende vaardigheden, leer je het belang van de stimulans hiervan en de manier waarop YOPPLES deze vaardigheden stimuleert. In de aftrap van de blogreeks lieten we je kennis maken met de competenties ‘samenwerken’ en ‘communicatie’, twee vaardigheden die veelal hand in hand gaan. Dit keer komen de sociale- en culturele vaardigheden aan bod
Van sociaal naar creatief en andersom
Om dieper in te gaan op deze twee vaardigheden bestudeerden we de ideeën die Kennisnet overbracht. Een interview met Nural Örücü, coördinator interculturele mediaopvoeding en mediawijsheid, somde het belang wat ons betreft goed op.
‘Nederland is heel multicultureel, maar door de toenemende digitalisering van de maatschappij komen we ook dichter bij buitenlandse culturen. Dat biedt veel mogelijkheden tot samenwerken en bedrijven doen dat ook veel door hun producenten en diensten internationaal aan te bieden. Om een baan te krijgen bij die bedrijven, heb je een set vaardigheden nodig: constructief communiceren, sociaal en cultureel inlevingsvermogen en het vermogen om het bredere perspectief te kunnen zien. Die vaardigheden heb je ook nodig voor communicatie met verschillende culturen in onze eigen omgeving.’
Örücü benadert hiermee het belang van de ontwikkeling van de sociaal- en culturele vaardigheden op een niveau waar we waarschijnlijk niet in eerste instantie over na zullen denken. En juist dat maakt deze quote ijzersterk om de waarde van sociaal- en culturele vaardigheden uit te leggen.
Ook zagen we met deze quote een link naar een van de wensen achter YOPPLES. Vanuit de geschiedenis van Stef, creatief brein en oprichter achter YOPPLES, is het om kunnen gaan met verschillende culturen een belangrijk aspect. ‘Ik verhuisde naar Afrika toen ik 7 jaar oud was. Ik had geen vriendjes en geen speelgoed. Het gebrek aan speelgoed maakte mij creatief en sociaal’.
Stef leerde hierdoor al op jonge leeftijd om, middels speelgoed (of eigenlijk een gebrek hieraan), contact te maken met compleet vreemde kinderen en samen op creatieve wijze op zoek te gaan naar oplossingen om te spelen. Daarnaast leerde hij van de verschillende culturen in de wereld en hoe hiermee om te gaan. Hij ontwikkelde langzamerhand een passie voor het samenbrengen van mensen en culturen.
Dit bracht hij terug in de YOPPLES. Het samenspelen met YOPPLES zorgt ervoor dat kinderen met elkaar leren communiceren, samenwerken en zodoende elkaar leren accepteren. ‘Door samen te spelen met kinderen van andere achtergronden, sociale klassen of ‘niveau’s’ zullen kinderen leren dat iedereen gelijk is. Dit is wat ons betreft het mooiste van YOPPLES. Door kinderen samen te laten spelen hopen wij de wereld een klein beetje mooier te maken’.