Samenwerkend leren
Samenwerkend leren, ook wel coöperatief leren genoemd, kenmerkt zich door het samen leren van kinderen met verschillende niveau’s. Samenwerken heeft positieve invloed op de sociale en cognitieve ontwikkeling van een kind. Leerlingen die in coöperatieve groep worden ingedeeld vullen elkaars mindere kanten aan, geven elkaar uitleg en informatie en discussiëren over de stof.
Met een heterogene samenstelling van leergroepen hebben leerlingen van hoge en lagere niveau’s baat bij coöperatief leren. Leerlingen met een hoog niveau presteren meer als zij samenwerken met leerlingen die een lager niveau hebben. Daarnaast leren de leerlingen met een hoog niveau hoe zij de stof op een andere manier moeten bekijken en ontdekken ze nieuwe leerstrategieën doordat zij de stof onderwijzen aan aan lagere niveau’s.
De leerling met een hoog niveau op een bepaald vak kan genoeg aandacht geven om de stof uit te leggen aan de leerlingen in zijn groep, waarbij de leerlingen met een minder hoog niveau ook leren van de leerstrategieën van de andere leerling. Als er een groepje leerlingen samen wordt gezet waarbij elk kind goed is in een onderdeel van de opdracht zullen leerlingen elkaar optimaal stimuleren.
YOPPLES
In coöperatieve leergroepen komt YOPPLES heel goed tot zijn recht. Samen complexe bouwopdrachten uitvoeren waarbij samenwerking en ruimtelijk inzicht noodzakelijk is. Door het bouwen met YOPPLES worden de 21e eeuwse vaardigheden gestimuleerd, die kinderen tijdens het coöperatief leren nog eens extra stimuleren door elkaar te ondersteunen.