Eindeloze mogelijkheden voor
urenlang plezier

Bekijk Video

Probleem oplossen en creatief denken (21e eeuwse vaardigheden)

Het spelen met YOPPLES stimuleert de ontwikkeling van acht van de elf vaardigheden die kinderen in het (basis)onderwijs zouden moeten ontwikkelen. Het gaat hier om de vaardigheden samenwerken, communiceren, sociale- en culturele vaardigheden, probleem oplossen, creatief denken, kritisch denken en zelfregulering. In een blogreeks van vier blogs geven we aandacht aan deze vaardigheden door het belang hiervan uit te leggen, alsmede de manier waarop YOPPLES de ontwikkeling hiervan stimuleert. In dit blog komen de vaardigheden ‘probleem oplossen’ en ‘creatief denken’ aan bod. Voor meer informatie over het model van de 21e eeuwse vaardigheden verwijzen wij je door naar dit blog.

Al spelend de drempel over

Het vermogen om problemen op te lossen laat zich voornamelijk vertalen door; het in staat zijn om praktische oplossingen voor concrete vraagstukken te ontwikkelen.

Kinderen hebben vaak het idee dat ze op zichzelf geen problemen kunnen oplossen. Hiervoor zouden ze niet genoeg succeservaringen hebben. Teveel lesmethoden stimuleert het zelf nadenken over creatieve oplossingen ook niet.
Binnen het model van de 21e eeuwse vaardigheden is er daarom een grote vraag naar vernieuwende oplossingen die buiten het curriculum staan en de stimulans om zelf na te denken wel geven. Verschillende scholen zijn al bezig met het integreren van deze methoden. Zo hebben inmiddels een honderdtal scholen ook al de YOPPLES aangeschaft. Tijdens en na de lessen is dit een goede manier om de drempel voor het probleemoplossend denken bij de kinderen te verlagen.

‘Kinderen worden gestimuleerd na te denken over het bouwen van een constructie. Wanneer ze zien dat ze hierin slagen krijgen ze zelfvertrouwen. Dit stimuleert ze om de volgende keer een stapje verder te gaan’. – Stef, oprichter YOPPLES.

Kaderloos zijn en vrijheid ontwikkelt creativiteit

Hoewel je de vaardigheid ‘creativiteit’ waarschijnlijk gelijk zal linken aan creatieve vaardigheden als het bespelen van een instrument, tekenen of dansen, wordt binnen dit model onder de vaardigheid ‘creativiteit’ iets anders bedoelt. Met name wordt hier gedoeld op het letterlijk creëren of scheppen van iets. Het gaat dus om het kunnen bedenken én uitvoeren van nieuwe ideeën.

Binnen het onderwijs is het stimuleren van creativiteit op een gemakkelijke manier te combineren met het overbrengen van kennis. Het overdragen van leerstof tijdens lessen kunnen leraren combineren door het ontwikkelen van een lesmethoden zonder kaders of waar kinderen vrijgelaten worden om bepaalde constructies te bedenken. Zo kunnen lessen niet alleen op meerdere vlakken bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, ook zullen kinderen worden geprikkeld door de ‘creatieve’ lesmethoden, wat de kans dat de kennis blijft hangen groter maakt.

Het zonder kaders en vrij laten ontwikkelen van constructies zien we terug in het bouwen van constructies met YOPPLES. Ook hier hebben kinderen geen kaders waar ze zich aan moeten houden. Dit maakt dat de gekleurde vlakken ook een bepaalde stimulans voor de ontwikkeling van kinderen teweeg brengt. Dit gegeven wordt vaak bevestigd door ouders of leraren.

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Yopples

Zoeken

Review:
 • Review Blauwe Aventurijn, Utrecht

  Onderstaande review van de Blauwe Aventurijn uit Utrecht zijn we super blij mee! Beste Yopples, Sinds een jaar gebruiken wij Yopples in onze groepen: vanaf groep 1 tm 8. Graag deel ik enkele ervaringen van leerkrachten met jullie.

  Lees meer

 • OBS Oog in Al, Montessori

  Onderstaande feedback kregen wij vanuit het Montessori onderwijs in Utrecht. Als school Montessori geaccrediteerde school voor primair onderwijs vinden we het belangrijk om kinderen zelfstandig aan de slag te kunnen laten gaan met materiaal voor ruimtelijke ontwikkeling. Wanneer er ook nog samengewerkt kan worden is dat een sterk pluspunt. Het materiaal van Yopples blijkt daarvoor een goed hulpmiddel.

  Lees meer

 • Marstyle

  'We hebben de YOPPLES nu 2 weken in huis en mijn kinderen spelen er nog altijd veel mee en combineren het ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels… Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen'.

  Lees meer

 • mamaliefde.nl

  Vlakkies is ontzettend veelzijdig speelgoed waarbij de fantasie van je kinderen de grens is. Perfect geschikt als constructief speelgoed, maar ook om te ontdekken en rollenspel mee te spelen. Oftewel het perfecte open-end play waarbij het kind zijn eigen spel kan bedenken en waar ik groot voorstander van ben.

  Lees meer

 • Buitenschoolse opvang Kids Aktief Amsterdam

  Ik mocht een probeerpakket YOPPLES ontvangen voor de BSO’s. Na de doos te hebben uitgepakt stond er binnen mum van tijd een soort zelfgebouwd IKEA kastje van allerlei kleuren met aparte vakjes om spullen in op te bergen. Ik was zelf verbaasd over de kwaliteit van het gebouwde, stevig en solide.

  Lees meer

 • Basisschool De Twee Wieken

  Sinds een half jaar gebruik ik de YOPPLES ion mijn kleutergroep. De kinderen reageerden vanaf het eerste begin enthousiast op de mooie, stevige, kleurige platen. Na een korte instructie over het verbinden konden mijn leerlingen er meteen mee aan de slag. Er ontstonden al snel prachtige bouwwerken, van torens en tunnels tot dierenhokken en hinkelbanen, er zijn zoveel mogelijkheden...

  Lees meer

Wil jij meer weten over Yopples in het basisonderwijs?

Download dan nu de brochure, en lees alles over Yopples in het basisonderwijs!
download brochure