Probleem oplossen en creatief denken (21e eeuwse vaardigheden)
Het spelen met YOPPLES stimuleert de ontwikkeling van acht van de elf vaardigheden die kinderen in het (basis)onderwijs zouden moeten ontwikkelen. Het gaat hier om de vaardigheden samenwerken, communiceren, sociale- en culturele vaardigheden, probleem oplossen, creatief denken, kritisch denken en zelfregulering. In een blogreeks van vier blogs geven we aandacht aan deze vaardigheden door het belang hiervan uit te leggen, alsmede de manier waarop YOPPLES de ontwikkeling hiervan stimuleert. In dit blog komen de vaardigheden ‘probleem oplossen’ en ‘creatief denken’ aan bod. Voor meer informatie over het model van de 21e eeuwse vaardigheden verwijzen wij je door naar dit blog.
Al spelend de drempel over
Het vermogen om problemen op te lossen laat zich voornamelijk vertalen door; het in staat zijn om praktische oplossingen voor concrete vraagstukken te ontwikkelen.
Kinderen hebben vaak het idee dat ze op zichzelf geen problemen kunnen oplossen. Hiervoor zouden ze niet genoeg succeservaringen hebben. Teveel lesmethoden stimuleert het zelf nadenken over creatieve oplossingen ook niet.
Binnen het model van de 21e eeuwse vaardigheden is er daarom een grote vraag naar vernieuwende oplossingen die buiten het curriculum staan en de stimulans om zelf na te denken wel geven. Verschillende scholen zijn al bezig met het integreren van deze methoden. Zo hebben inmiddels een honderdtal scholen ook al de YOPPLES aangeschaft. Tijdens en na de lessen is dit een goede manier om de drempel voor het probleemoplossend denken bij de kinderen te verlagen.
‘Kinderen worden gestimuleerd na te denken over het bouwen van een constructie. Wanneer ze zien dat ze hierin slagen krijgen ze zelfvertrouwen. Dit stimuleert ze om de volgende keer een stapje verder te gaan’. – Stef, oprichter YOPPLES.
Kaderloos zijn en vrijheid ontwikkelt creativiteit
Hoewel je de vaardigheid ‘creativiteit’ waarschijnlijk gelijk zal linken aan creatieve vaardigheden als het bespelen van een instrument, tekenen of dansen, wordt binnen dit model onder de vaardigheid ‘creativiteit’ iets anders bedoelt. Met name wordt hier gedoeld op het letterlijk creëren of scheppen van iets. Het gaat dus om het kunnen bedenken én uitvoeren van nieuwe ideeën.
Binnen het onderwijs is het stimuleren van creativiteit op een gemakkelijke manier te combineren met het overbrengen van kennis. Het overdragen van leerstof tijdens lessen kunnen leraren combineren door het ontwikkelen van een lesmethoden zonder kaders of waar kinderen vrijgelaten worden om bepaalde constructies te bedenken. Zo kunnen lessen niet alleen op meerdere vlakken bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, ook zullen kinderen worden geprikkeld door de ‘creatieve’ lesmethoden, wat de kans dat de kennis blijft hangen groter maakt.
Het zonder kaders en vrij laten ontwikkelen van constructies zien we terug in het bouwen van constructies met YOPPLES. Ook hier hebben kinderen geen kaders waar ze zich aan moeten houden. Dit maakt dat de gekleurde vlakken ook een bepaalde stimulans voor de ontwikkeling van kinderen teweeg brengt. Dit gegeven wordt vaak bevestigd door ouders of leraren.