Eindeloze mogelijkheden voor
urenlang plezier

Bekijk Video

21e eeuwse vaardigheden

Welke vaardigheden hebben jongeren in de toekomst nodig om succesvol te zijn in de samenleving? En wat kan het onderwijs doen om de ontwikkeling hiervan te stimuleren? Deze vragen worden door SLO en Kennisnet beantwoord met een ‘simpel’ model; het model van 21e eeuwse vaardigheden.

Binnen dit model, dat jaarlijks wordt herzien en opnieuw uitgebracht, worden elf vaardigheden beschreven die kinderen binnen de huidige maatschappij, op oudere leeftijd nodig zullen hebben. Het gaat hierbij om de vaardigheden ‘kritisch denken’, ‘creatief denken’, ‘probleemoplossen’, ‘ict-basisvaardigheden’, ‘informatievaardigheden’ en ‘computational thinking’.

Het belang van het stimuleren van deze vaardigheden met speelgoed

Het model van de 21e eeuwse vaardigheden is er een die scholen aanhouden om hun curriculum vorm te geven. Dat wil zeggen: met het invullen van de lessen die gegeven worden houden ze rekening met de ondersteuning voor de ontwikkeling van de elf vaardigheden die het model voorschrijft.
Maar waarom alleen kijken naar de lesgegevens? YOPPLES wilde het idee van het stimuleren van deze vaardigheden koppelen aan de manier waarop kinderen het best leren: spelenderwijs.

Volwassenen en kinderen leven in een prikkelbare omgeving waarin we redelijk passief zijn. We reageren op de prikkels die op ons afkomen (Roovers, 2017). Bij spelen is dit omgekeerd. Dan zijn we in controle over wat we doen en kunnen we onze gedachte en creativiteit de vrije loop laten. Kaders bestaan dan eventjes niet meer. Omdat dit lijdt tot ontdekken, samenwerken en de leiding nemen is dit een manier voor kinderen om te leren. Iets wat, naast de gewoonlijke lessen, gestimuleerd moet worden voor in het klaslokaal.
Met de bouwstenen van YOPPLES wilde we deze ruimte voor ontdekken binnen en buiten de muren van het klaslokaal mogelijk maken. Voor ons was het logisch om (het merendeel van) de elf vaardigheden te koppelen aan speelgoed. Daarnaast vonden we dat het tijd was voor nieuwerwets speelgoed in de klaslokalen.
Na veel testen bleek dat het spelen met YOPPLES de ontwikkeling van acht van de elf vaardigheden stimuleert. Te weten; samenwerken, sociale vaardigheden, creatief denken, probleem oplossen, communiceren, sociale & culturele vaardigheden, kritisch denken en zelfregulering. Meer over deze acht vaardigheden lezen? We leren u er alles over in onze blogreeks.

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Yopples

Zoeken

Review:
 • Review Blauwe Aventurijn, Utrecht

  Onderstaande review van de Blauwe Aventurijn uit Utrecht zijn we super blij mee! Beste Yopples, Sinds een jaar gebruiken wij Yopples in onze groepen: vanaf groep 1 tm 8. Graag deel ik enkele ervaringen van leerkrachten met jullie.

  Lees meer

 • OBS Oog in Al, Montessori

  Onderstaande feedback kregen wij vanuit het Montessori onderwijs in Utrecht. Als school Montessori geaccrediteerde school voor primair onderwijs vinden we het belangrijk om kinderen zelfstandig aan de slag te kunnen laten gaan met materiaal voor ruimtelijke ontwikkeling. Wanneer er ook nog samengewerkt kan worden is dat een sterk pluspunt. Het materiaal van Yopples blijkt daarvoor een goed hulpmiddel.

  Lees meer

 • Marstyle

  'We hebben de YOPPLES nu 2 weken in huis en mijn kinderen spelen er nog altijd veel mee en combineren het ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels… Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen'.

  Lees meer

 • mamaliefde.nl

  Vlakkies is ontzettend veelzijdig speelgoed waarbij de fantasie van je kinderen de grens is. Perfect geschikt als constructief speelgoed, maar ook om te ontdekken en rollenspel mee te spelen. Oftewel het perfecte open-end play waarbij het kind zijn eigen spel kan bedenken en waar ik groot voorstander van ben.

  Lees meer

 • Buitenschoolse opvang Kids Aktief Amsterdam

  Ik mocht een probeerpakket YOPPLES ontvangen voor de BSO’s. Na de doos te hebben uitgepakt stond er binnen mum van tijd een soort zelfgebouwd IKEA kastje van allerlei kleuren met aparte vakjes om spullen in op te bergen. Ik was zelf verbaasd over de kwaliteit van het gebouwde, stevig en solide.

  Lees meer

 • Basisschool De Twee Wieken

  Sinds een half jaar gebruik ik de YOPPLES ion mijn kleutergroep. De kinderen reageerden vanaf het eerste begin enthousiast op de mooie, stevige, kleurige platen. Na een korte instructie over het verbinden konden mijn leerlingen er meteen mee aan de slag. Er ontstonden al snel prachtige bouwwerken, van torens en tunnels tot dierenhokken en hinkelbanen, er zijn zoveel mogelijkheden...

  Lees meer

Wil jij meer weten over Yopples in het basisonderwijs?

Download dan nu de brochure, en lees alles over Yopples in het basisonderwijs!
download brochure