Kritisch denken en zelfregulering
De uitleg omtrent 21e eeuwse vaardigheden achtten wij voor jullie van belang voor het onderbouwen van zowel ons product als onze beweegredenen voor het maken van ons product. In een blogreeks van vier blogs lichten we de vaardigheden toe die het spelen met YOPPLES stimuleert. Dit is alweer de laatste blog van de reeks van vier. In dit afsluitende blog komen de vaardigheden ‘kritisch denken’ en ‘zelfregulering’ aan bod.
Eerder schreven we al over de 21e eeuwse vaardigheden in het onderwijs. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je door naar ons blogpost.
Ontdek je eigen stem
Het vermogen van een kind om kritisch te denken wordt op meerdere manieren ontwikkeld. Allereerst moet het kind worden gestimuleerd om beslissingen te nemen en deze beslissingen vervolgens te onderbouwen. Daarnaast speelt het krijgen van feedback op het geleverde werk een grote rol in het vermogen van kinderen om kritisch te kunnen denken. Middels deze weg leert het kind te vertrouwen op zijn/ haar eigen stem.
Een belangrijk aspect wat voortkomt uit kritisch denken is innovatie. Zonder een kritisch denkvermogen zouden mensen namelijk niet in staat zijn om verder te ontwikkelen. Denk maar eens na; wanneer jij niet kritisch bent op het werk van een team genoot, is de kans groot dat er niks zal veranderen aan het eindproduct of het proces.
Dat innovatie voortkomt uit een kritisch vermogen heeft ook te maken met de set aan skills die nodig zijn om kritsch te kunnen denken. Nieuwsgierigheid, niet oordelen, vragen durven stellen en open staan voor perspectieven staan allen aan de basis van het kritisch vermogen van de mens.
Kritisch denken is essentieel bij de vorming en groei van een kind. Niet zo gek dus dat het een van de elf vaardigheden in het model is!
Zelfregulering
Beschikken over zelfregulering betekend het vermogen om zelfstandig te handelen en verantwoordelijkheid te nemen in bepaalde situaties. Behoorlijk belangrijke vaardigheden om te hebben dus. Voornamelijk in onze huidige maatschappij is de zelfregulatie van steeds groter belang geworden. Denk bijvoorbeeld aan de moeite die het kost om jezelf af te sluiten van de technologie van tegenwoordig.
Ieder mens, zowel jong als oud, zal het ermee eens zijn dat het vandaag de dag veel moeite kost om je te focussen op je doel, wat dit ook mag zijn, en niet je mail, berichtjes, social media of andere afleidende factoren je focus te laten vertroebelen.
Daarnaast wordt men over het algemeen steeds meer aangesproken als individu. We moeten snel schakelen en reageren op veranderingen. Ook voor deze snel verschuivende wereld van nu is het belangrijk om kinderen zelfregulering te leren.
Kinderen krijgen zelfregulering niet van nature mee, maar de ontwikkeling hiervan is zeker wel deels een natuurlijk proces. Toch is het van belang om dit proces bij te staan door het disciplineren van kinderen thuis en op school.
Conclusie
Dit afsluitende blog van de reeks over de vaardigheden die kinderen voor de toekomst zouden moeten klaarmaken gaat in op de vaardigheden ‘zelfreflectie’ en ‘zelfregulering’. Beiden zijn essentieel voor een kind om te leren zodat hij/ zij mee kan doen in de snel verschuivende en drukke sociale omgevingen in de maatschappij van nu.
YOPPLES stimuleert acht van de elf vaardigheden van het model van SLO. Welke vaardigheden je ook vind dat je leerlingen moeten oefenen of passen bij je les; YOPPLES geeft een goede aanvulling op de stimulans van de vaardigheden tussen de lessen door. Zo worden lessen niet alleen leuk, maar ook effectief.