Eindeloze mogelijkheden voor
urenlang plezier

Bekijk Video

Vernieuw je school, wees ondernemend

Buiten spelen, vies worden, de natuur ontdekken. Kinderen toen het tegenwoordig minder.
Door de technologische ontwikkelen groeien onze kinderen op in een cultuur van Ipads en smartphones. Kinderen spelen minder buiten, gebruiken minder creativiteit en maken minder met hun handen. Zonde, want door te spelen en te creëren leren kinderen nog altijd het meest én het snelst.

Scholen zijn gericht op het onderwijzen van kinderen. Zowel in het bijbrengen van kennis als het bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden van de kinderen speelt het onderwijs een grote rol. Toch is er nog een kans voor scholen om laatstgenoemde binnen het schoolsysteem te verbeteren. Onderzoek toont namelijk aan dat, wanneer je kinderen ‘droge stof’ in zich op laat nemen, dat niet betekend dat het kind ook daadwerkelijk de kennis opneemt. Sterker nog; onderzoek toont juist het tegenovergestelde aan. Kinderen leren meer van spelen, maken en creëren dan van een gestructureerde werkvorm.

Natuurlijk is deze gestructureerde manier van lesgeven van grote importantie bij kinderen. Dit is immers de manier waarop zij nieuwe (basis) kennis van de wereld opdoen. Toch is dit een manier van structureel via dezelfde werkvorm (een leraar(es) die, aan de hand van een boek, stof overbrengt aan zijn/ haar leerlingen) iets geleerd krijgen. En, hoewel daar niks mis mee is, zien wij dat scholen meer opzoek gaan naar manieren om hun leersystemen te vernieuwen op het vlak van het spelenderwijs lesgeven. Ten grondslag hier aan liggen twee ‘behoeften’; (1) Het vergroten van de variëteit van werkvormen (2) Het verhogen van het rendement van het huidig gehanteerde systeem.

Het vergroten van de variëteit van werkvormen

De structurele manier van leren in het huidige schoolsysteem lijdt bij leerlingen tot te weinig ontwikkeling, uitdaging en frisse lucht. Er is een vraag naar toename van variatie in werkvormen. Niet enkel moet er meer gespeeld worden, er zullen ook meer spelletjes moeten worden aangeboden. Kinderen in de huidige leersystemen moeten meer ontwikkelen, bouwen, bezig zijn met hun handen. Op een andere, vernieuwende manier dan dat er nu wordt aangeboden.

Het verhogen van het rendement van het huidig gehanteerde systeem

Meerdere onderzoeken tonen het aan: wanneer leren ‘leuk’ is, nemen kinderen veel meer in zich op. Spelend leren is daarom ook dé manier om kinderen te ontwikkelen. Kinderen nemen hierbij zelf de leiding en ‘ontdekken’ in een veilige omgeving de wereld. Omdat ze volledig met hun hoofd aanwezig zijn, volledig beeldvorming kunnen toepassen en zelf dingen creëren ontwikkelt het kind zich hierdoor snel.
Door het spelend leren meer te combineren in ons leersysteem krijgen kinderen de kans om zich beter te ontwikkelen in de basis vaardigheden die zij de rest van hun leven nodig zullen hebben.

Conclusie

Kortom; er is een drang naar het vernieuwen van schoolsystemen. Door het integreren van meer educatief speelgoed in het (basis)onderwijs kunnen we onze kinderen niet alleen meer uitdagen, ook het rendement van leren zal groter zijn. We zullen onze kinderen zodoende beter kunnen opleiden. Weet jij al hoe je jouw school gaat vernieuwen?

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Yopples

Zoeken

Review:
 • Review Blauwe Aventurijn, Utrecht

  Onderstaande review van de Blauwe Aventurijn uit Utrecht zijn we super blij mee! Beste Yopples, Sinds een jaar gebruiken wij Yopples in onze groepen: vanaf groep 1 tm 8. Graag deel ik enkele ervaringen van leerkrachten met jullie.

  Lees meer

 • OBS Oog in Al, Montessori

  Onderstaande feedback kregen wij vanuit het Montessori onderwijs in Utrecht. Als school Montessori geaccrediteerde school voor primair onderwijs vinden we het belangrijk om kinderen zelfstandig aan de slag te kunnen laten gaan met materiaal voor ruimtelijke ontwikkeling. Wanneer er ook nog samengewerkt kan worden is dat een sterk pluspunt. Het materiaal van Yopples blijkt daarvoor een goed hulpmiddel.

  Lees meer

 • Marstyle

  'We hebben de YOPPLES nu 2 weken in huis en mijn kinderen spelen er nog altijd veel mee en combineren het ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels… Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen'.

  Lees meer

 • mamaliefde.nl

  Vlakkies is ontzettend veelzijdig speelgoed waarbij de fantasie van je kinderen de grens is. Perfect geschikt als constructief speelgoed, maar ook om te ontdekken en rollenspel mee te spelen. Oftewel het perfecte open-end play waarbij het kind zijn eigen spel kan bedenken en waar ik groot voorstander van ben.

  Lees meer

 • Buitenschoolse opvang Kids Aktief Amsterdam

  Ik mocht een probeerpakket YOPPLES ontvangen voor de BSO’s. Na de doos te hebben uitgepakt stond er binnen mum van tijd een soort zelfgebouwd IKEA kastje van allerlei kleuren met aparte vakjes om spullen in op te bergen. Ik was zelf verbaasd over de kwaliteit van het gebouwde, stevig en solide.

  Lees meer

 • Basisschool De Twee Wieken

  Sinds een half jaar gebruik ik de YOPPLES ion mijn kleutergroep. De kinderen reageerden vanaf het eerste begin enthousiast op de mooie, stevige, kleurige platen. Na een korte instructie over het verbinden konden mijn leerlingen er meteen mee aan de slag. Er ontstonden al snel prachtige bouwwerken, van torens en tunnels tot dierenhokken en hinkelbanen, er zijn zoveel mogelijkheden...

  Lees meer

Wil jij meer weten over Yopples in het basisonderwijs?

Download dan nu de brochure, en lees alles over Yopples in het basisonderwijs!
download brochure