Vernieuw je school, wees ondernemend
Buiten spelen, vies worden, de natuur ontdekken. Kinderen toen het tegenwoordig minder.
Door de technologische ontwikkelen groeien onze kinderen op in een cultuur van Ipads en smartphones. Kinderen spelen minder buiten, gebruiken minder creativiteit en maken minder met hun handen. Zonde, want door te spelen en te creëren leren kinderen nog altijd het meest én het snelst.
Scholen zijn gericht op het onderwijzen van kinderen. Zowel in het bijbrengen van kennis als het bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden van de kinderen speelt het onderwijs een grote rol. Toch is er nog een kans voor scholen om laatstgenoemde binnen het schoolsysteem te verbeteren. Onderzoek toont namelijk aan dat, wanneer je kinderen ‘droge stof’ in zich op laat nemen, dat niet betekend dat het kind ook daadwerkelijk de kennis opneemt. Sterker nog; onderzoek toont juist het tegenovergestelde aan. Kinderen leren meer van spelen, maken en creëren dan van een gestructureerde werkvorm.
Natuurlijk is deze gestructureerde manier van lesgeven van grote importantie bij kinderen. Dit is immers de manier waarop zij nieuwe (basis) kennis van de wereld opdoen. Toch is dit een manier van structureel via dezelfde werkvorm (een leraar(es) die, aan de hand van een boek, stof overbrengt aan zijn/ haar leerlingen) iets geleerd krijgen. En, hoewel daar niks mis mee is, zien wij dat scholen meer opzoek gaan naar manieren om hun leersystemen te vernieuwen op het vlak van het spelenderwijs lesgeven. Ten grondslag hier aan liggen twee ‘behoeften’; (1) Het vergroten van de variëteit van werkvormen (2) Het verhogen van het rendement van het huidig gehanteerde systeem.
Het vergroten van de variëteit van werkvormen
De structurele manier van leren in het huidige schoolsysteem lijdt bij leerlingen tot te weinig ontwikkeling, uitdaging en frisse lucht. Er is een vraag naar toename van variatie in werkvormen. Niet enkel moet er meer gespeeld worden, er zullen ook meer spelletjes moeten worden aangeboden. Kinderen in de huidige leersystemen moeten meer ontwikkelen, bouwen, bezig zijn met hun handen. Op een andere, vernieuwende manier dan dat er nu wordt aangeboden.
Het verhogen van het rendement van het huidig gehanteerde systeem
Meerdere onderzoeken tonen het aan: wanneer leren ‘leuk’ is, nemen kinderen veel meer in zich op. Spelend leren is daarom ook dé manier om kinderen te ontwikkelen. Kinderen nemen hierbij zelf de leiding en ‘ontdekken’ in een veilige omgeving de wereld. Omdat ze volledig met hun hoofd aanwezig zijn, volledig beeldvorming kunnen toepassen en zelf dingen creëren ontwikkelt het kind zich hierdoor snel.
Door het spelend leren meer te combineren in ons leersysteem krijgen kinderen de kans om zich beter te ontwikkelen in de basis vaardigheden die zij de rest van hun leven nodig zullen hebben.
Conclusie
Kortom; er is een drang naar het vernieuwen van schoolsystemen. Door het integreren van meer educatief speelgoed in het (basis)onderwijs kunnen we onze kinderen niet alleen meer uitdagen, ook het rendement van leren zal groter zijn. We zullen onze kinderen zodoende beter kunnen opleiden. Weet jij al hoe je jouw school gaat vernieuwen?